06 221 11 683 info@kimsidee.nl

 Interieur kleuren 2023 zijn niet zomaar de kleuren van dit jaar. Daar gaan hele onderzoeken aan vooraf. Ieder jaar worden in het najaar dé kleuren van het aankomende jaar bekend gemaakt. De kleurenexperts van Flexa en Histor kijken naar de trends en het gedrag van de consument, maar ook maatschappelijke aspecten spelen een hoofdrol om te bepalen wat de nieuwste kleuren worden. Zo hebben Corona, de oorlog in Oekraïne en alle prijsstijgingen invloed op de interieur kleuren van 2023. Resultaat: we kiezen meer lichte en frisse kleuren voor ons interieur. We zijn op zoek naar positieve energie en stabiliteit, daarom passen de lichtblauwtinten zo goed bij de stemming die er momenteel heerst. Blauw is een kalmerende kleur en wordt geassocieerd met rust, vertrouwen en wilskracht.

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijke kleuren: in huis we verlangen naar de connectie met de natuur

De natuur is echt de inspiratiebron die je terugvindt in de nieuwste kleurpaletten, en dus in de interieur kleuren 2023. We willen de magie van de natuur naar binnen halen in onze interieurs. Wij, bij ons thuis, doen net zo hard mee aan deze kleurtrend, die ook zeker in 2024 doorgevoerd zal worden. Zomervakantie 2023 vierden wij tussen de prachtige olijfboomgaarden in Andalusië. De olijfgroene tinten met de mooie aardse tinten van de akkers en velden hebben een grote kans om terug te komen in ons nieuwe huis. Aardse tinten zorgen voor inspiratie en een gevoel van gastvrijheid en veiligheid. Het was in het binnenland van Zuid-Spanje rustig en zo waanzinnig mooi, dat deze natuurlijke kleuren ons doen denken aan mooie plekken en lieve mensen.
Van berustende kleuren tot kleuren die je moed geven. De natuurlijke kleuren zorgen voor een sfeervol interieur met lef en maken ook duidelijk in 2023 een statement.

Kleurcombinaties interieur

Natuurlijke okergeeltinten geven je interieur een frisse look. Ze staan voor harmonie en kracht. Combineer de okergele kleurnuances met zachte groen tinten en neutralen, deze kleuren werken herstellend en zorgen voor een rustige sfeer in je interieur.

Wil je wat meer daadkracht in je interieur? Kies dan voor blauwgroenige kleur. Deze kleur bestaat uit het rustgevende blauw en het smaragdgroen en creëert een gevoel van balans. En is uitstekend te combineren met neutrale en warme, lichte accenten. Deze kleurcombinatie past ook helemaal bij de populaire interieur kleuren 2023.

Zoek je meer een rustgevende zachte kleur, maar ook juist prikkelend en fris, dan is een vergrijsd muntgroen of een salie-achtige tint de nuance die bij jou past. Voor een felle en energieke uitstraling, combineer je het vergrijsd groen met paarstinten. Ga je voor het bekende Hotel Chique gevoel, dan kies je bij deze groene kleurnuance diepere en luxueuze oranjes of neutralen.

Krijg je het benauwd bij de gedachte aan al die felle kleuren dan is het warme ton sur ton kleurenpalet meer jouw ding. Aardetinten zoals zandkleur, taupe en beige, gecombineerd met warme houtsoorten is echt een trend in 2023. Door het gebruik van verschillende houtkleuren in het neutrale interieur zorg je voor meer diepte binnenshuis.

Zoals ik al eerder in dit blog schreef: blauw is favoriet als het gaat om de interieur kleuren 2023. De frisse blauwtinten zoals ijsblauw, nachtblauw of turkoois passen perfect in een strak en modern interieur. Je kunt het rustgevende blauw aanbrengen op je muren, maar ook in je interieuritems zoals je vloerkleed of bank. Dit zijn direct absolute eyecatchers in je woonkamer of kantoor.

Duurzaam, één van de meeste belangrijke woorden die steeds vaker wordt gebruikt in de tijd waarin we nu leven. Een mix van natuurlijke kleuren als groen, beige en warme rood- en bruinnuances is dan ook een kleurtrend in 2023. Het groen kun je naar binnen halen in je meubels en op je muur. Maar denk ook eens aan prachtige planten. Deze kleurenontwikkeling gaat super gepaard met stoffen zoals linnen en katoen voor het ultieme natuurlijke effect.

Hulp bij het kiezen van kleur

“Super dat je mij meer weet te vertellen over kleur, Kim. Maar ik heb geen idee welke kleuren bij mij passen. Ik vind zo veel kleuren mooi, welke moet ik nu kiezen? Paars is mijn lievelingskleur, maar waarmee combineer ik dat? Ik zou het liefste zachtroze op mijn muur willen, mijn man vindt dat geen goed idee. Wat nu?”
Ik kan je helpen, gewoon bij jou thuis. Ik kom bij je langs voor een inspiratiesessie en dan bespreken we in 3 uur tijd al je wensen en uitdagingen. Zo stellen we het perfecte kleurenpalet voor jou samen.

Advies bij interieurkleuren kiezen

Je bent al druk met het bedenken van al je kleur- en interieurplannen en weet nu alles over de interieur kleuren 2023. Maar hier en daar twijfel je nog over bepaalde dingen en zou je wel wat advies kunnen gebruiken. Geen nood aan de man, je kunt bij mij een strippenkaart afnemen. Met deze strippenkaart kan ik je ondersteunen en vragen beantwoorden. Het kost € 150,- en bestaat uit 10 strippen. Elke strip staat voor een kwartier tijd. We kunnen met elkaar sparren via de telefoon of mail. Zo help ik je graag.

Primaire kleur

De primaire kleur gebruik je voor 60% van de kamer. Pas deze toe in de muurkleur, vloeren en misschien het plafond en eventueel als kleur voor het grootste meubel in de kamer. Voor zo veel mogelijk balans, is het mooi om deze kleur uit een zacht kleurpalet te kiezen. Dus een zachte tint rood, geel of blauw. Zo vormen de verschillende elementen in de ruimte samen een rustige, maar sterke basis.

Secundaire kleur

Secundaire kleuren zijn kleuren die ontstaan door de primaire kleuren met elkaar te mengen. De sterkste kleuren zijn oranje, groen en paars.

De secundaire kleur gebruik voor 30% van de kamer. Kies een kleur die dicht bij je primaire kleur ligt, maar net even anders. Bijvoorbeeld donker en lichtgroen of lila. Zo ontstaat er een mooi contrast en creëer je meer diepte in je interieur. De secundaire kleur kun je vertalen naar je gordijnen, meubels of andere grote items.

Accentkleur

De accentkleur zorgt voor de finishing touch en daarbij mag je best wat lef toevoegen bij het uitkiezen van deze kleur. Daarmee maak je het spannend in de ruimte en zo breng je die tot leven. Is de basis naturel? Ga dan voor een frisse accentkleur. Is de basis licht? Ga dan voor een donkere tint. Gebruik de accenttint voor kleine meubels, verlichting, vazen, kussens en kaarsen.

Kleur in de woonkamer

Hoeveel kleur kies je voor in je woonkamer? En welke kleur tilt jouw woonkamer naar een hoger niveau? Een kleur kiezen voor je woonkamer is niet eenvoudig en kan zelfs behoorlijk overweldigend zijn. Er is zo veel mogelijk. Hoe zorg je er nu voor dat kleuren bij elkaar passen?. De 60-30-10-regel kan je hier heel goed bij helpen en je interieur in balans te houden. Zo voorkom je een bonte bedoening. Voor de 60-30-10-regel werk je met een primaire, secundaire en accentkleur. Als je het doorhebt, dan kun jij iedere ruimte in je huis of werkruimte een waanzinnige make-over geven.
De 60-30-10-regel is simpel toe te passen in je woonkamer. Je kiest drie kleuren, want die zorgen voor meer evenwicht. De eerste kleur gebruik je voor 60% van de ruimte, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. Vind je een serene uitstraling mooi, dan kies je voor tinten die harmonieus in elkaar overlopen. Ben je op zoek naar extra pit, dan werken contrasterende kleuren echt super.