06 221 11 683 info@kimsidee.nl

De vraag naar raambekleding voor kunststof kozijnen groeit met de dag. Steeds vaker kom je kunststof kozijnen tegen in nieuwe woningen en kantoorpanden. En laat je je oude houten kozijnen vervangen voor nieuwe kozijnen, dan valt je keuze al snel op kunststof kozijnen. Heel begrijpelijk, want kunststof kozijnen zijn eenvoudig in onderhoud, duurzaam en ze werken zowel geluids- als warmte isolerend. Maar welke raambekleding kies je bij kunststof kozijnen? Van gordijnen tot jaloezieën en rolgordijnen: in dit blog lees je tips voor de mooiste raambekleding bij verschillende soorten kozijnen.

 

 

 

 

 

Raambekleding kunststof kozijnen zonder boren

En dan… je bent helemaal blij en tevreden met de nieuwe kunststof kozijnen. Je hebt er hard voor gespaard en en de dagen tot plaatsing afgeteld. Alleen je hebt nog even niet gedacht aan passende raamdecoratie voor je nieuwe kozijnen. En je wilt ze al helemaal niet meteen beschadigen door er bijvoorbeeld in te laten boren door de woninginrichter. Geen gaatjes in jouw kersverse kozijnen die zo stralend uitblinken in je nieuwbouwhuis of je bedrijfsruimte. Gelukkig zijn er mooie en unieke oplossingen zonder dat je hoeft te boren in je mooie kozijnen. Diverse leveranciers van raamdecoratie weten je te redden en bieden oplossingen aan die werken bij de kunststof, aluminium en houten raamkozijnen en deuren. Er zijn meerdere prachtige mogelijkheden en met als extraatje handige functies, zoals het regelen van het daglicht in je interieur en het bepalen van je privacy.

Trufit Luxaflex

De eerste oplossing voor je raambekleding voor je kunststof kozijnen is het systeem waarbij er twee strips op het glas zelf aan beide zijden worden geplakt. Zowel aan de boven- als onderkant van deze strips zitten spanvoetjes, waartussen het spandraad van de raamdecoratie is gespannen. De raamproducten duettes, plissés en horizontale jaloezieën zijn bijzonder geschikt hiervoor. Elk merk raamdecoratie heeft z’n eigen benaming hieraan gegeven. De meest bekende is TruFit van Luxaflex. Als het TruFit raamproduct eenmaal is bevestigd, dan is die makkelijk te bedienen met de handgreepjes. Mochten de ramen heel hoog zijn, dan kan er een bedieningsstok bij geleverd worden, waardoor je zo bij de handgreepjes komt.

Framefix Luxaflex

Het alternatief is de aanpak met een magnetisch frame, ook wel FrameFix genaamd. Dit frame wordt naadloos op je kozijnen geplaatst en je hoeft niet te boren. Het Luxaflex FrameFix systeem is eenvoudig te verwijderen als je bijvoorbeeld je ramen wilt wassen. Het frame sluit af en geeft je optimale daglichtbeheersing. Let hierbij wel op dat de handgrepen van het kozijn zelf niet in de weg zitten. Voor dit systeem kun je  kiezen uit raambekleding als duettes, plissés en horizontale jaloezieën. 

Raambekleding draaikiepraam

Tegenwoordig worden de meeste nieuwe huizen en panden opgeleverd met draaikiepramen die naar binnen kiepen en opengaan. De reden hiervoor is dat de buitenkant van de ramen dan makkelijk te wassen is en je dus niet op een hoge trap of ladder hoeft te staan om je ramen weer te laten glanzen. Omraambekleding je draaikiepraam te monteren zijn klemsteunen, naast het Luxaflex TruFit systeem of Luxaflex FrameFix, ideaal. Met klemsteunen bevestig je gemakkelijk horizontale jaloezieën, duettes, plissés, rolgordijnen en vouwgordijnen. Door de klemsteunen te combineren met spandraden, voorkom je dat je raamproduct gaat klapperen als je raam of deur open staat.

Een tip die ik je graag meegeef: let op de ruimte die je hebt als je het raam naar binnen open doet. Is er dan nog genoeg ruimte tussen het kozijn en de muur om bijvoorbeeld rolgordijnen te laten plaatsen op het kozijn? Als daar niet zo veel ruimte meer is, dan is het handiger om te kiezen voor een raamproduct dat in de diepte niet veel ruimte nodig heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan een duette of een plissé.

Shutters zijn raamproducten die altijd op maat gemaakt worden. Hierdoor zijn shutters ook heel goed toepasbaar op draaikiepramen. Door het tuimelen van de lamellen kun je de hoeveelheid licht volledig naar wens aanpassen.

Raambekleding schuin raam

Een hoog puntig dak of een woonruimte met een schuine zijde? Dat vraagt om raambekleding met een aangepaste vorm. Met andere woorden: een standaard raamproduct gaat daar niet goed passen. Gelukkig zijn er diverse raamdecoratie-aanbieders die er raad mee weten en deze uitdagingen aankunnen. Ook voor schuine ramen zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Je hebt vast wel gemerkt dat niet alle soorten raamdecoratie bevestigd kunnen worden. Dus voor bijzondere raamvormen zullen unieke oplossingen gemaakt worden. Gelukkig is er meer mogelijk dan je zou denken. Er zijn verschillende soorten raambekleding mogelijk voor je schuine ramen.

Wist je bijvoorbeeld dat shutters en houten jaloezieën ook speciaal op maat te maken zijn voor schuine ramen? En de duettes en plissés zijn eigenlijk alleskunners: in vrijwel elke raamvorm voelen zij zich thuis. Voor deze veelzijdige raamdecoraties zijn de driehoek, vijfhoek of zeshoek raamvormen geen te grote uitdaging. Aluminium jaloezieën zijn ook een geliefde keuze raambekleding voor het schuine raam. Wees je er wel van bewust dat je alleen het rechte gedeelte kunt optrekken. Bij sommige raamvormen is het optrekken helemaal niet mogelijk; het hangt een beetje af van de vorm van je raam.

Raamadvies aan huis

Raambekleding: advies aan huis inhuren? Goed idee! Want raamdecoraties zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Er wordt niet altijd meteen aan gedacht bij het kopen of huren van een huis of bedrijfspand. Maar zodra je erachter komt dat je te veel inkijk hebt en bijna geen privacy meer hebt, onderneem je liefst snel actie om je raambekleding te regelen.

Het effect van raambekleding wordt vaak onderschat.

Toch hebben ze een grote invloed op je interieur:

  • Je kunt er je privacy mee bepalen
  • Je beheert zelf de lichtinval
  • Het werkt akoestisch
  • En het maakt je interieur helemaal af

 

Interieuradvies aan huis

Het belang dat je aan deze vier pijlers geeft, bepaalt welke raambekleding het beste bij jou past. Het is belangrijk om bij het (ver)bouwen ook rekening te houden met je raamdecoratie, zodat je meteen voldoende plek kan realiseren. Elk product heeft andere maten en plaatsingsopties. Kan je moeilijk kiezen? Of heb je er wel over nagedacht en loop je helemaal vast? Je kunt overwegen om hulp in te schakelen. Met advies aan huis weet je zeker dat je de beste keuze maakt in raambekleding. Vraag iemand die met een frisse blik naar jouw situatie kijkt en jou adviseert. Neem gerust contact met mij op, ik help graag. Raambekleding is een interieur-ingrediënt waar ik veel ervaring mee heb; ik ken alle ins and outs. Of je nu zoekt naar raambekleding voor kunststof kozijnen, raambekleding voor een schuin raam of raamdecoratie voor een raam zonder uitdagingen maar mét een wauw-effect. Tijdens een persoonlijke inspiratiesessie denk ik met je mee en geef ik verrassende interieurtips en ideeën waarmee je zelf aan de slag kunt.

.