06 221 11 683 info@kimsidee.nl

Kleuradvies voor jou: Zin om de muur in je woonkamer te voorzien van een nieuwe lik verf? Of ga je samenwonen? Misschien ben je druk voor je nieuwe huis? Het blijft lastig om in één keer de juiste kleurkeuze te maken. Maak het jezelf een stuk makkelijker met de kleurideeën die het Singer museum heeft toegepast in de verschillende zalen voor de tentoonstelling “Frisse wind. Impressionisme van het Noorden”. Afgelopen week bezocht ik deze tentoonstelling, want ik bewonder de oude schildertechnieken en het kleurgebruik van de kunstenaars. En ik weet dat de mensen van het Singer museum in Laren altijd de beleving van de wisselende exposities echt tot leven weten te brengen door middel van kleurgebruik. De museumzalen worden in de meest prachtige kleuren omgetoverd, waardoor je nog beter wordt meegetrokken in de schilderijen zelf. Je proeft echt sfeer die de schilders je wilden laten zien, net alsof jezelf in het schilderij terecht bent gekomen.

Kleuradvies natuurkleuren in het Singer museum

Kleuradvies voor je woonkamer

Deze natuurkleuren op de muren van de ruimtes in het museum werken voor mij als een grote inspiratie-magneet. En deze kleuren zijn juist uit de kunstwerken van de impressionisten gehaald, waardoor de thema’s worden versterkt. Lastig hé: om kleuren uit de meest mooiste sfeerbeelden toe te passen in bijvoorbeeld jouw woonkamer. En toch is dat wat je het allerliefste zou willen doen. Kijk maar naar het thema dat jouw favoriete sfeerbeeld laat zien. Vaak heb je daarbij meteen een kleur in je hoofd dat je associeert met de uitgebeelde omgeving. Wat denk je welke kleur te zien is in de ruimte waar het thema “Strand” wordt geëxposeerd in het museum? Jaaaa, inderdaad: een beach-achtig geeltint. En deze kleur kun je prachtig combineren met een vergrijsd blauw, de blauwe lucht dat echt bij het strand hoort. En zo kun je elke ruimte in je huis een ander sfeertje geven. In de woonkamer waan je je op het strand, de hal krijgt de kleuren van de tuin. Door het gebruik van verschillende kleuren creëer je ook meer diepte in je interieur. Mensen denken door alleen lichte kleurnuances of wittinten te gebruiken de ruimte groter lijkt dan het is. Met kleur bereik je veel meer dan je zou denken. Kleuren geven echt karakter aan je woonkamer.

Kleuradvies natuurkleuren in het Singer museum

Kleuradvies aan huis

Waarschijnlijk is het je inmiddels wel duidelijk dat ik een echt kleur-fan ben voor in je interieur? Top! Kleur bepaalt de sfeer en eigenheid in je interieur. En alleen de perfecte mix heeft jouw droominterieur als resultaat. De combinatie van kleuren heeft namelijk veel invloed op de ruimtelijke ervaring van de kamer. Zelf word ik simpelweg vrolijk van kleur in huis. Vooral op grijze dagen, als het donker is of als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Kleur doet echt iets met je humeur. Natuurlijk help ik jou graag met het kiezen van de juiste kleuren die jou op het lijf geschreven zijn. Ik kom langs bij jou thuis en dan gaan we samen even sparren over het kleurenpalet waar jij helemaal blij van wordt. Mocht je willen weten hoe het werkt, lees gerust mijn andere blog: Interieuradvies aan huis: een goed begin voor je nieuwe interieur.
Interieuradvies aan huis

Natuurkleuren in het Singer museum

Het frisse groen, de gedempte licht en de steeds wisselende wolkenluchten in de schilderijen creëren een sfeer die zorgden voor een eigen gezicht van het impressionisme. Deze kuststroming verspreidde zich vanaf 1860 vanuit Frankrijk over het noorden van Europa. De schilders richtten zich vooral op de weergave van de lichtwerking. Dus welk effect heeft het licht van de ochtendzon of juist van de avondzon. En dat geldt net zo voor in jouw interieur. Een mooie, natuurlijke roze zal heel anders aan doen op een muur waar de ochtendzon op schijnt, dan op een muur waar de zon tegen de avond pas op zal gaan schijnen in je woonkamer of slaapkamer. Het bepalen van fijne natuurkleuren heeft sterk te maken waar de kleur wordt toegepast in je huis.

Verrassende kleurtips & ideeën

Misschien heb je nu een idee voor een mooie kleur voor in jouw interieur, en dan komt de volgende stap: hoe ga je het aanbrengen bij jou thuis. Het leuke van de museumzalen in het Singer geven ook al wat suggesties die je misschien over het hoofd ziet. En dit zijn trucs die ook thuis kunt gebruiken. Het leuke van de muren is dat ze niet helemaal tot bovenaan geschilderd zijn in de kleur, hierdoor geeft het optisch het gevoel dat de plafonds in de zalen hoger zijn. Door aan de bovenzijde van de muren dezelfde kleur te gebruiken als het plafond, creëer je meer ruimte. Dit kun je ook toepassen bij jou thuis, bijvoorbeeld als het niet zo hoog is in je huis. Je hoeft natuurlijk niet zo’n hoge baan als in de museumzaal te gebruiken. Ongeveer 10 cm tot 15 cm is voldoende als ‘the magic trick’. En mocht je je vloeroppervlakte groter wil doen laten lijken, dan gebruik je een plint die dezelfde kleur heeft als je vloer. Het liefst een wat hogere plint van 9 cm hoog. In het museum is dit natuurlijk een mooi foefje om de zalen nog groter te laten lijken. En kijk eens naar de doorgang van de ene naar de andere zaal. De vloer blijft in dezelfde kleur, dus als je door je wimperhaartjes zou kijken, zie je één en dezelfde kleur. Er is echt aan de details gedacht, in de doorloop zijn de houten parketplanken een kwartslag gedraaid. Ik houd van deze details in het interieur. Het valt niet meteen op, hoe langer je ergens bent, hoe meer bijzonderheden je ontdekt.  In mijn blog Interieur kleuren 2023: iedereen is toe aan natuur, harmonie en positiviteit vind je nog meer tips over het toepassen van kleur in je huis.

Interieuradvies aan huis

Contrast in kleur

Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel, noemen we complementaire kleuren. Ze zijn elkaars tegenpolen en passen juist daardoor perfect bij elkaar. Een typisch geval opposites attract dus. Een paar contrasterende kleurencombinaties zijn zwart en wit, paars en oranje, en blauw en rood. Voor pit in het interieur kies je felle varianten van kleuren. Wil je een iets zachtere sfeer in huis, ga dan voor afgezwakte tinten. Combineer bijvoorbeeld roze of lila met oranje.

Harmonie in huis

De kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel vormen harmonieuze kleurencombinaties. Deze hebben een zachter resultaat dan de contrasterende kleuren. Denk hier aan combinaties zoals paars en roze, rood en oranje, blauw en groen, en grijs en bruin of beige.

Ton sur ton

Bij een ton sur ton-palet kies je één kleur die je in meerdere tinten met elkaar combineert. Denk bijvoorbeeld aan bruin, beige en zandkleur voor een aards kleurpalet. Of olijfgroen in combinatie met verschillende donkerdere en lichtere groentinten. Ton sur ton is ideaal wanneer je geen genoeg kunt krijgen van één bepaalde kleur.

Kleurcombinaties in je interieur

Kleur is een essentieel onderdeel van je interieur, het bepaalt de sfeer en ruimtelijkheid. Welke kleur je kiest, hangt af van je smaak, de trends en de lichtinval. Hoe kies je de juiste kleuren? En hoe zorg je ervoor dat ze bij elkaar passen? Zo kies je de juiste kleurencombinaties voor een stijlvol geheel.

Kleuradvies van een kleurstylist

Denk je dat je iemand nodig hebt met veel ervaring in het geven van kleuradvies voor jouw droominterieur  ? Ik kan je helpen, gewoon bij jou thuis. Ik kom bij je langs voor een inspiratiesessie en dan bespreken we in 3 uur tijd al je wensen en uitdagingen. Zo stellen we het perfecte kleurenpalet voor jou samen. Stuur mij simpelweg een mail, dan neem ik dezelfde dag nog contact met je op.

.

Kim Hartman Kleurexpert Kleurstylist